Av den 29 oktober, 2014 - Teknisk SEO | Inga kommentarer
Underlätta för besökarna att hitta ditt viktigaste innehåll

Som allmänt idrottsintresserad besöker jag ofta olika idrottsförbunds webbplatser. Nästan alltid är jag ute efter att se den aktuella tabellen för respektive serie. Det handlar om allt från elitnivåer hela vägen ner till de yngsta ungdomslagen. Tabeller är förmodligen också den främsta anledningen till att de allra flesta besöker förbundens webbplatser. Dessvärre slås jag ofta av hur förbunden nästan verkar ha ansträngt sig för att göra det så svårt som möjligt för mig som besökare att hitta till just serie-tabellerna. Naturligtvis är det inte så, men bara det att jag uppfattar det så, vittnar om en god förbättringspotential.

Jag har tittat närmare på tre olika vinteridrottsförbunds officiella webbplatser, i syfte att identifiera eventuella användar-brister. Vad är det egentligen som gör att vi användare föredrar alternativa webbplatser och appar framför de officiella webbplatserna när vi letar resultat och serietabeller?

Innebandy – Rullgardiner och iframe

Hos Svenska Innebandyförbundet är det faktiskt relativt enkelt att hitta till tabellerna, med en länk direkt i huvudmenyn som heter ”Resultat/Spelprogram”. Dock är landningssidan rörigt uppbyggd. Med rullgardinsmenyer väljer du distriktsförbund, år och serier. Men menysystemet är för omständigt och det blir snabbt klurigt att hitta rätt.

Iframe på Svenska Innebandyförbundets webbplats

I den tredje rullgardinsmenyn, där man som besökaren förväntas välja serie, presenteras en väldigt lång lista med serier. Här borde det gå att göra det tydligare för den som letar efter Svenska Superligan, då dessa besökare förmodligen är betydligt fler än de som letar efter Newbody Cup för 15-åringar. Att via en genväg snabbt kunna välja mellan de mest populära serierna och tabellerna hade varit en bra feature, eftersom att de allra flesta besökarna snabbare hade kommit rätt.

Rent konstruktionsmässigt finns ytterligare ett problem, eftersom tabellen läses in med en iframe-lösning. Det innebär att varje tabell inte presenteras på en unik sida med en värdefull unik URL som många gånger är väldigt användbar. Den som inte vill leta igenom källkoden efter en länk med IP-numret får helt enkelt nöja sig med att länka till sidan med rullgardinsmenyn.

Bandy – Många klick fram till tabellen

För att hitta en tabell hos Svenska Bandyförbundet krävs det flera klick innan besökaren är framme. En förhållandevis tydlig länk som heter “Serie och resultat” i huvudmenyn är ett plus, men därefter krävs det sedan ytterligare (minst) tre klick innan du når en tabell. Om du letar efter, låt säga, division 2 Småland, krävs det fem klick på webbplatsen innan du får se en tabell. En lång väg att gå för en genomsnittlig besökare.

Även Svenska Bandyförbundet använder sig av samma iframe-lösning som Innebandyförbundet, men bjuder åtminstone på en direktlänk till respektive serie. Vill du länka till Elitserien kan du länka direkt till spelprogrammet, dock inte direkt till tabellen. Faktum är att Svenska Bandyförbundet lanserade en ny webbplats den här veckan, men att fortsätta använda sig av iframe för att läsa in tabellerna på en helt ny webbplats är en stor kompromiss.

Ishockey – Svår att hitta men bäst i klassen

På Svenska Ishockeyförbundets webbplats är det inte jättetydligt var besökaren ska ta vägen, om den inte är bekant med uttrycket ”Games online”. Det är nämligen där alla serier och tabeller finns, trots att enda länken dit finns, nästan lite undangömt, längst upp på sidan. Om jag istället klickar på “Tävling” och sedan “Serier” i huvudmenyn hade jag gärna sett information om tabeller, men tyvärr hittar jag inget sådant där. Inte ens en länk till “Games online”. Hur många tabell-letande besökare som hamnat på den här undersidan, för att sen ge upp vågar jag inte ens spekulera i.

Väl inne på Games Online (som för övrigt öppnas i ett nytt fönster) är dock tabellerna mer lättåtkomliga än både innebandyn och bandyn. Elitdivisionerna är tydliga val direkt på förstasidan och det är också mycket enkelt att via menyn klicka sig till de länge divisionerna, uppdelat efter regioner.

Games Online Svenska Ishockeyförbundet

Besökare återvänder inte till en krånglig webbplats

Det är inte konstigt att det finns massor av webbplatser och appar som erbjuder tabeller och resultat från alla serier i olika sporter. Problemet med att förbunden ofta presenterar sina egna seriers tabeller på ett för invecklat sätt gör att inofficiella – men tydligare – alternativ vinner över de officiella webbplatserna. De inofficiella alternativen är också lättare att hitta via sökningar på Google. Innebandyförbundet rankar dock överst på ”tabell superligan innebandy” men med en tabell från förra säsongen…

Samtidigt ska det sägas att till exempel Ishockeyförbundet erbjuder en egen app med samtliga divisioner, och att Bandyförbundet har en separat webbplats för resultaten i sina serier. Det är bra vägar runt problemet, men frågan är varför förbunden inte prioriterar att förenkla för besökaren att snabbt hitta tabeller – även på den officiella webbplatsen?

Tipset till alla webbplatsägare, oavsett om det handlar om ett idrottsförbund eller ett produkt- eller tjänsteföretag, är att alltid sträva efter att göra populärt innehåll lättåtkomligt för besökaren. Lyckas du förtjäna dina besökare, så belönas du med att besökaren återvänder till din webbplats igen.

Hör av dig till mig så kan jag berätta mer om hur vi kan hjälpa dig att bli bättre online!

 

Dela artikeln

 

Lämna en kommentar